Maailman suurin startup -ohjelma tarjoaa opiskelijoille oppia ja kontakteja

[In English]

Eurooppalainen startup -ohjelma (European Innovation Academy EIA) vie aaltolaisia opiskelijoita kolmen viikon matkalle oppimaan ja verkostoitumaan. Haku ensi kesän ohjelmaan on käynnistynyt. 

Materiaalitekniikan opiskelijat Mikko Oksanen ja Andreas Klöfverskjöld kehuvat kesän kokemustaan Nizzassa ja Torinossa. Kolmen viikon aikana he oppivat, miten ideasta syntyy yritys. Oppien ja kokemusten lisäksi saldona oli laaja maailmanlaajuinen kontaktiverkosto.

Osallistujilla oli kolme viikkoa aikaa pistää start-up-yritys pystyyn. Aluksi muodostettiin tiimi, joka työsti joko jo olemassa olevaa ideaa tai ryhmä kehitteli uuden idean. Aamusta iltapäivään oli luentoja, joissa käytiin läpi muun muassa bisnesmallin kehittämistä ja idean myymistä sijoittajille. Loppupäivä oli ryhmän kanssa työskentelemistä. Ryhmät tekivät myös markkinointisuunnitelma, jossa ideaa testattiin oikealla kohderyhmällä. Molempien opiskelijoiden ohjelmissa oli lopulta noin 50 ryhmää, joissa oli 3-5 tiimiläistä.

Yritysideat testissä

Suurin osa ideoista oli erilaisia appeja puhelimeen tai ne liittyivät jollain lailla IT:hen. Andreaksen ryhmä työskenteli verkkoturvallisuuteen liittyvän idean parissa. Alun perin Italialaisten tohtoritutkijoiden keksimällä teknologialla voidaan tehdä ihmisestä näkymätön verkossa. Mikon ryhmän idea puolestaan liittyi syvyysmittaukseen. Ryhmä kehitteli ideaa, jossa yhdellä kameralla saadaan fysioterapeutille monipuolista tietoa potilaan kunnosta.

”Minulle kävi siinä mielessä hyvä tuuri, että löysin helposti ryhmän, jonka kanssa kemiat osuivat yhteen ja pääsin mukaan kehittelemään jo valmista ideaa”, Andreas toteaa.

”Tärkeintä oli, että tiimin kemiat toimivat. Tällöin ei haitannut, jos työ piti aloittaa alusta. Jos tiimikemia ei toiminut, homma kaatui helposti siihen.”

Kaikilla mahdollisuus päästä mukaan

”Vaikka oma idea ei jalostuisikaan yritykseksi, jo yksistään saatu kontaktiverkosto on niin arvokas, että matkalle kannattaa lähteä. Harvalla on kontakteissaan Stanfordin ja Berkeleyn yliopistojen asiantuntijoita, joihin olla tarvittaessa yhteydessä”, opiskelijat kehuvat.

”Kurssilla oppii käytännön asioita ja tapaa uusia ihmisiä”, Mikko listaa lisää hyviä puolia.

He molemmat kannustavat kaiken taustaisia opiskelijoita hakemaan. ”Ei haittaa vaikka ei opiskelisi IT:tä. Mukana oli opiskelijoita laidasta laitaan: esimerkiksi fyysikoita, matemaatikoita, arkkitehtejä.”

Haku ensi kesän ohjelmaan auki

”On tärkeää, että opiskelijat osallistuvat myös yrittäjyyden vaihto-ohjelmiin. Kannustan opiskelijoita hakemaan EIA-ohjelmaan, sillä monialaisuus ja yrittäjyys kuuluvat merkittävänä osana kemiantekniikan koulutukseen”, Kemian tekniikan korkeakoulun dekaani Janne Laine rohkaisee opiskelijoita.

Korkeakoulukohtaiset hakuohjeet ja valintakriteerit on julkaistu AVP:n sivuilla. Hakemusten takaraja on korkeakoulusta riippuen 20.2. tai 10.3. Tutustu ja hae mukaan!