IT-pikaopas opiskelijoille

In English    På svenska

Opas pdf-tiedostona

Aalto-yliopisto tarjoaa opiskelijoille opintoja tukevia tietoteknisiä palveluita:

• peruspalvelut kuten asiakastuki, sähköposti, langaton verkkoyhteys ja tulostus

• sovelluksia opiskelutiedon hallintaan, opiskeluun ja yhteistyöhön

• ajantasaisilla laitteilla ja ohjelmistoilla varustettuja IT-luokkia kaikilla kampuksilla.

IT-asiakaspalvelut verkossa

IT-palvelusivut kaikille aaltolaisille ovat Insidessa: https://inside.aalto.fi/display/ITPK/Etusivu. Insidessa on myös englanninkieliset sivut: https://inside.aalto.fi/display/ITServices/Home. Insideen kirjaudutaan Aalto-käyttäjätunnuksella ja salasanalla.

IT-käyttäjätukea löytyy myös  Intosta, joka on opiskelijoille tarkoitettu julkinen sivusto:

http://into.aalto.fi/display/fiit/Etusivu (suomeksi)

http://into.aalto.fi/display/enit/Homepage (englanniksi)

http://into.aalto.fi/display/svit/Startsida (ruotsiksi)

Aalto-yliopiston IT-palveluiden   käyttöpolitiikat:

http://www.aalto.fi/fi/about/contact/services/it/policies/

Palvelupisteet

Kaikilla kampuksilla palvelupisteet, joiden yhteystiedot ja aukioloajat ovat Intossa. Asiakaspalvelun sähköpostiosoite: servicedesk@aalto.fi

Aalto-käyttäjätunnus ja salasana

Kaikilla opiskelijoilla on Aalto-käyttäjätunnus ja salasana sekä aalto.fi -sähköpostiosoite. Aalto-tunnus ja siihen liittyvä salasana ovat henkilökohtaisia eikä niitä saa antaa toisen henkilön käyttöön. Aalto-salasanaa ei saa käyttää muissa yliopiston ulkopuolisissa palveluissa. Salasana pitää vaihtaa 180 päivän (n. puoli vuotta) välein. Aalto-käyttäjätunnus sulkeutuu automaattisesti ja sähköpostin käyttö estyy, jos salasanan vaihto on unohtunut. Vastaanottaessaan käyttäjätunnuksen opiskelija sitoutuu noudattamaan IT:n käyttöpolitiikkoja.

 Salasanan vaihto

• Jos sinulla on aikaisempi salasana ja muistat sen

– Windows-koneen kirjautumisruudulla

– Mac-koneella: System preferences-> Users&Groups ->Change Password

– Linux-koneella komentorivi-ikkunassa komennolla kpasswd

– Etäyhteyden yli yleispalvelimella komennolla kpasswd

– Webmailissa: https://mail.aalto.fi/

• Jos otat tunnuksesi käyttöön tai olet unohtanut salasanasi

– Verkossa https://password.aalto.fi/ , kirjautuminen verkkopankkitunnuksilla tai sähköisellä henkilökortilla

– Aalto IT:n palvelupisteessä, mukaan tarvitset henkilöllisyystodistuksen

Aalto-sähköposti ja kalenteri

Sähköpostiosoite on yleensä muotoa: etunimi.sukunimi@aalto.fi.  Sähköpostipalvelimella on levytilaa 3 GB per opiskelija. Oman sähköpostiosoitteen (esim. jos on yleinen nimi) voi tarkistaa webmailissa: http://mail.aalto.fi/

Insidessa on paljon ohjeita sähköpostin ja kalenterin käyttämiseksi:

https://inside.aalto.fi/pages/viewpage.action?pageId=983148

Tulostaminen

Tulostimelle tunnistaudutaan omalla tulostuskortilla, jollaisena toimii esimerkiksi HSL:n matkakortti tai Unigrafian toimipisteistä ostettava erillinen tulostuskortti.

SecurePrint ja PrintingPointit

Langattomat verkot

Kampuksilla on kolme erilaista langatonta verkkoa Aalto Open, Aalto ja Eduroam. Aalto Open on kaikille avoin langaton verkko. Aalto on turvallisempi, mutta vaatii kirjautumisen omalta koneelta. Eduroam on suljettu ja suojattu verkko, joka toimii Aalto-tunnuksilla myös monissa muissa yliopistoissa Suomessa ja muissa yliopistoissa ympäri maailman. Tarkemmat kuvaukset verkoista: https://inside.aalto.fi/display/ITPK/Langaton+verkko 

IT-luokat ja tietokoneet kampuksilla 

Kaikilla kampuksilla on  opiskelijoita varten tietokoneluokkia. Tietokoneluokkien sijainnista, aukioloajoista, ohjelmista ja varustelusta lisää Insidessa:  https://inside.aalto.fi/display/ITPK/IT-tilat

Opiskelijoilla on käytössä Aalto-levytilaa 10 GB, joka varmuuskopioidaan säännöllisesti. Koulun levytila on tarkoitettu opiskeluun liittyvien tiedostojen säilyttämiseen (esitelmät, harjoitustyöt jne.). Keskitetty tallennus ja varmuuskopiointi on kallista. Ethän siis täytä levyä turhaan.

Tutustu myös Aallon tarjoamiin pilvipalveluihin: https://inside.aalto.fi/display/ITPK/Pilvipalvelut

Lisenssiohjelmat opiskelijoille

Opiskelijat voivat maksutta ladata ohjelmia kotikoneeseen http://download.aalto.fi –palvelimelta. Palvelimelle kirjaudutaan Aalto-tunnuksilla. Ladattavissa on mm. Sophoksen virustorjuntaohjelmia.

Opiskelijoille on tarjolla alennushintaan useita ohjelmistoja (Microsoft, Adobe, Autodesk jne.), joitten hankkimisesta lisää Insidessa:

https://inside.aalto.fi/display/ITPK/Ohjelmistot+ja+lisenssit.

Tietoturva ja käyttöpolitiikka

Tietoturvan tarkoitus on suojella tietoa siihen kohdistuvilta uhilta ja siten varmistaa organisaation ja siinä työskentelevien henkilöiden toimintakyky.  Älä paljasta salasanaasi missään tilanteessa äläkä vastaa sähköpostiin tuleviin ns. khalastelu-viesteihin, joissa pyydetään lähettämään henkilökohtaisia tietoja! Tietottekniikkapalvelut ei koskaan pyydä salasanaasi sähköpostitse.

Aalto-yliopiston tietojärjestelmien käyttöpolitiikka koskee kaikkia yliopistoyhteisön jäseniä ja sitä sovelletaan kaikkiin yliopiston hallinnassa tai muutoin yliopiston vastuulla oleviin tietojärjestelmiin ja niiden käyttöön. Tietotekniikkapalvelujen käyttöpolitiikat on koottu Aalto-yliopiston julkiselle sivustolle:

http://www.aalto.fi/fi/about/contact/services/it/policies/

Lähetä palautetta

Palautetta IT-palveluista voi lähettää osoitteeseen: it-palaute@aalto.fi

IT-luokissa työasemien työpöydällä on pikapalaute työasemasta –kuvake, josta voit antaa työasemiin ja käytössäsi oleviin ohjelmistoihin liittyvää palautetta.