På svenska | In English


Päivittyvää ajankohtaista tietoa koronaviruksen vaikutuksista yliopiston toimintaan on koottu sivulle https://www.aalto.fi/fi/aalto-yliopisto/tietoa-koronaviruksesta (jos linkki ei aukea, kopioi osoite selaimeen).

Tälle sivulle kootaan tietoa koronaviruksen vaikutuksista opetukseen ja opiskeluun. Alla olevista linkeistä löydät tukea käytännön opetusjärjestelyihin sekä omaan hyvinvointiin ja jaksamiseen.

Koronaviruksen vaikutus opiskeluun: kysymyksiä ja vastauksia

Opiskelijan ohje: pyynnöt kampuksen tilojen käyttämiseen poikkeusaikana (lisätty 3.7.2020)

Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen aikana yliopiston tilat ovat suljettuina. Jos sinulla on kuitenkin opintoihisi liittyvä välttämätön tarve päästä käyttämään yliopiston tiloja, voit kysyä mahdollisuutta tähän verkkolomakkeella.

Lomake on osoitteessa https://selfservice.esupport.aalto.fi/ssc/app#/order/2019/

Pääset lomakkeelle tunnistautumalla omalla Aalto-tunnuksellasi. Täytä lomake, pakolliset kentät on merkitty asteriskilla (*). Liitä lomakkeelle mukaan myös opettajalta ennakkoon pyytämäsi puolto (kopio viestistä). Saat vastauksen aikaisintaan lähettämistä seuraavana arkipäivänä.

Vierailut ovat mahdollisia ma-pe klo 9-15 seuraavissa rakennuksissa:

 • Kandidaattikeskus (Otakaari 1)
 • Väre (Otaniementie 14 )
 • Design Factory (Betonimiehentie 5), suljettu heinäkuun kahdella viimeisellä viikolla 20.-31.7.
 • Konetekniikka 3 (Puumiehenkuja 5)
 • Sähkötekniikan korkeakoulu (Maarintie 8)

Vastauksessa sinulle kerrotaan onko tiloihin pääsy mahdollinen ja jos on, milloin ja mistä ovesta pääset rakennukseen sisään. Sisääntulo tapahtuu aina saatettuna, henkilökunta opastaa sinut perille. Rakennuksesta poistuminen tapahtuu omatoimisesti.

Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi.

Yliopiston tiloissa saa vierailla vain terveenä.

Opetus ja opiskelu kampuksella syksyllä 2020 (lisätty 18.6.2020)

Syksyllä opetus alkaa aiemmin vahvistetun lukuvuosikalenterin mukaisesti. Opetus jatkuu syksyllä pääosin etänä. Turvajärjestelyin toteutettu lähiopetus on osin mahdollista, jos pandemiatilanne ja voimassa olevat kansalliset rajoitukset sen sallivat. Kurssin järjestelyt tulee varmistaa ennen kurssin alkua  MyCourses-sivulta. Siellä annetaan tarkemmat, kurssikohtaiset tiedot opetuksen järjestelyistä. Myös orientaatiot toteutetaan pääosin etänä, mutta tapahtumia voidaan turvajärjestelyin toteuttaa osin kampuksellakin.

Exam-tenttitila on käytettävissä väljennetyin tilajärjestelyin. IT-luokkia ja opiskelijoiden itseopiskelutiloja on tullaan avaamaan hyödyntäen varausjärjestelmää, jonka avulla tilojen väkimäärää voidaan hallita. Tästä annetaan erilliset ohjeet ennen lukukauden alkua.

Opiskelijoiden ohje kampuksen käyttöön (lisätty 20.5.2020)

Opiskelijat voivat myös asteittain alkaa käyttää kampuksella sijaitsevia toimintoja. Kampuksen rakennukset ovat edelleen suljettuja ja kampuksen käyttöä on pystyttävä seuraamaan ja tarvittaessa ohjaamaan. Tämän vuoksi kampukselle saapumiseen ja siellä toimimiseen annetaan muutamia yleisiä ohjeita. Saapumiseen liittyviä ohjeita ja aikatauluja on noudatettava koko yhteisön turvallisuuden varmistamiseksi. 

 Lue lisää >>
 • Opiskelijat, joiden tentti järjestetään kampuksella, saapuvat tentin aloitukseen tentin järjestäjän ilmoittamalla tavalla. Tentinjärjestäjä ohjeistaa tentin yksityiskohtaisemmin.
 • Pääsy Kandidaattikeskuksen (Otakaari 1) Exam-tenttihuoneeseen poikkeusoloissa:
  • Lähetä Exam-tenttijärjestelmän lähettämä varausvahvistus osoitteeseen startingpoint@aalto.fi, viimeistään tenttiä edeltävänä arkipäivänä varmistaaksesi pääsyn tenttihuoneeseen tentin aikana. Viestejä käsitellään ma-pe klo 9-16 välisenä aikana
  • Vierailuajat ovat ma-pe klo 9-16
  • Oppimispalveluiden / Starting Pointin henkilökunta tapaa sinut sovittuna ajankohtana pääaulan Otakaaren puoleisella ovella. Saavu tenttiin täsmällisesti, sillä rakennukseen pääse sisään vain sovittuna ajankohtana.
  • Henkilökunta saattaa sinut 3. kerroksen tenttihuoneeseen
  • Saat käyttöösi desinfiointipyyhkeen, jolla voit halutessasi puhdistaa tenttityöaseman näppäimistön ja hiiren
  • Poistumisaika on tentin päättymisen ajankohta, voit poistua rakennuksesta omatoimisesti samasta ovesta josta tulit sisään
  • Jos poistut ennen tentin päättymisajankohtaa, ilmoita siitä alla olevaan puhelinnumeroon.
  • Ongelmatilanteissa voit soittaa henkilökunnalle numeroon 029 – 442 4804
  • Tenttiin saavutaan ainoastaan terveenä. Jos olosi on flunssainen, siirrä tenttiaikaasi tai tiedustele tentaattorilta esimerkiksi tenttiperiodin pidennysmahdollisuutta. Muista ilmoittaa tenttiajan siirtämisestä myös osoitteeseen startingpoint@aalto.fi
 • Opiskelijat, joiden kurssiin sisältyy työskentelyä kampuksella saavat vastuuopettajalta tiedon aikataulusta ja paikasta opiskeluun. Kurssin vastuuopettaja ohjeistaa opetustilanteen yksityiskohtaisemmin. 

 • Opiskelija, jonka tarvitsee päästä kampukselle opiskelunsa kannalta keskeisen toiminnon vuoksi (esimerkiksi skannaus) tarvitsee käyntiin (vastuu)opettajan puollon. Vierailun aikataulu sovitaan Oppimispalveluiden (LES) henkilön kanssa joko Otakaari 1:een tai Väre-rakennukseen. LES-henkilö toimii vastaanottajana ja mahdollistaa kulun rakennuksessa.

 • Taiteen ja suunnittelun korkeakoulun työpajat, Takeout-välinelainaus ja Aalto Studios palvelevat rajoitetusti valmistuvia opiskelijoita, sekä koulun priorisoimaa opetusta ja tutkimusta. ARTS tiedottaa edellä mainittujen fasiliteettien sekä tietokoneluokkien käytöstä viimeistään 20.5.20, ja tarkempi ohjeistus julkaistaan: https://www.aalto.fi/fi/aalto-yliopisto/sisaisia-koronavirukseen-liittyvia-ohjeita (-> Kampus ja tilat).
 • Oppimiskeskuksen palvelut (aineiston nouto, printtauspalvelu) toimivat Oppimiskeskuksen verkkosivuilla kuvatusti.

Asuminen

 Lue lisää >>

Opiskelijoiden asumisjärjestelyt ovat moninaisia ja niiden suhteen opiskelija on itse vastuussa sopimuksessa määritellyistä velvollisuuksista. Sopimuksesta kannattaakin tarkistaa esimerkiksi sopimuksen purkamiseen liittyvät ehdot, jos sinulla on tarve irtisanoa vuokrasopimus.

Vuokranantajaan on syytä olla viipymättä yhteydessä, jos vuokranmaksun suhteen on vaikeuksia. Tällöin voi yleensä neuvotella esimerkiksi siitä, onko vuokranmaksuun mahdollista saada maksuaikaa tai muita joustoja. Ennakointi on tällaisessa tilanteessa usein paras vaihtoehto hoitaa asiaa.

Lisätietoja saa omalta vuokranantajalta, esim.

Kirjastopalvelut ja materiaalien lainaus

IT-palvelut, ohjelmat ja etäkäyttö

 Lue lisää >>

Miten pääsen käsiksi Aalto-työasemilla oleviin omiin tiedostoihin

Ohjelmat

Verkkokokoustyökalut:

Kysymykset: servicedesk@aalto.fi

IT Service Desk yhteystiedot (aalto.fi)

Muut poikkeustilanteeseen liittyvät ohjeet ja uutiset

Opiskelijoille lähetetyt sähköpostiviestit

Title: Koronavirukseen liittyvää tietoa 13.5.
Sent: Wed 13.5.2020
To: Aalto Students, Aalto Staff
From: Aalto University

 Lue viesti

Kampusta avataan asteittain turvaohjeita noudattaen

Hyvät aaltolaiset,  

Suomen hallituksen purkaessa vaiheittain rajoituksiaan myös Aalto avaa asteittain kampustaan. Siksi monia linjauksia on päivitetty. Uudet linjaukset tulevat voimaan torstaina 14.5., katso tarkemmin verkkosivulta https://www.aalto.fi/fi/aalto-yliopisto/tietoa-koronaviruksesta (jos linkki ei aukea, kopioi osoite selaimeen). Linjauksia voidaan tarkastella uudelleen pandemiatilanteen muuttuessa tai viranomaisten ohjeistusten niin vaatiessa.  

Etätyö ja kampuksella työskentely 

Työskentely Aalto-yliopistossa jatkuu kevään ja kesän ajan pääosin etänä, mutta tilojen käyttö on mahdollista erityisen tarpeen vaatiessa. Korkeakoulut ja laitokset suunnittelevat kokeellisen tutkimuksen toteutuksen paikallisesti turvaohjeet huomioiden.  

Jotta voimme koordinoidusti varmistaa turvallisen työskentelyn, sovittaa yhteen eri kävijöiden ja yksiköiden tarpeet ja välttää mahdolliset ruuhkatilanteet, käynnistä kampuksella tulee ilmoittaa osoitteeseen access@aalto.fi

 • Päiväkohtaiset käynnit edelliseen arkipäivään klo 16 mennessä. 
 • 2–5 päivän käynnit edellisen viikon perjantaihin klo 9 mennessä. 
 • Viestissä tule mainita henkilön nimi, yksikkö, käyntiaikataulu ja tila, jossa työskennellään. 
 • Ruuhkatilanteissa valintakokeet, kokeellinen tutkimus ja näitä tukevat palvelut ovat etusijalla. 

Kokoukset suositellaan järjestettävän edelleen etänä.   

Jokaisen on huolehdittava henkilökohtaisista turvaetäisyyksistä, ja riskiryhmiin kuuluvia kehotetaan erityiseen varovaisuuteen kampuksen käytössä.  Kampuksen turvallisuutta varmistavia käytäntöjä, muun muassa siivousta tehostetaan. Jos sinulla on flunssan, influenssan tai muun tarttuvan taudin oireita, pysy kotona. 

Opetus, opiskelu ja väitöstilaisuudet 

Myös opetus ja opiskelu tapahtuvat pääosin etänä kevään ja kesän ajan. Tilojen, esimerkiksi laboratorioiden ja pajojen käyttö sekä rajoitettu lähiopetus on kuitenkin mahdollista tarvittaessa, ja kesän opetustilojen käytön järjestelyt etenevät. Pienet, alle 50 henkilön tentit voidaan järjestää niin, että kussakin yksittäisessä tilassa on korkeintaan 20 henkilöä. Isot tentit järjestetään edelleen etänä. 

Syksyn opetus aloitetaan normaalin ohjelman mukaan. Orientaatio toteutetaan pääosin etänä, mutta tapahtumia voidaan järjestää myös kampuksella, kunhan turvallisuusjärjestelyistä huolehditaan. Opetus toteutetaan pääosin etänä. Myös kampuksella voidaan järjestää opetusta turvallisuudesta huolehtien, jos pandemiatilanne ja kansalliset rajoitukset sallivat.  

Väitöstilaisuudet toteutetaan toukokuun loppuun asti etänä. Kesäkuun alusta alkaen väitöstilaisuuden voi järjestää etänä tai erityisen tarpeen vaatiessa kampuksella tilarajoitteiden salliessa. Läsnä väitöstilaisuudessa voi olla korkeintaan 20 henkilöä.  

Opetuksen, tenttien ja väitöstilaisuuksien järjestäjiä pyydämme ilmoittamaan suunnitelmistaan kampuksen tilojen käytöstä hyvissä ajoin jo suunnitteluvaiheessa access@aalto.fi

Opiskelijoita koskevat ilmoitusmenettelyt kampuksella käymiseen julkaistaan erikseen Intossa. 

Henkilöstöasiat 

Poikkeusajan ohjeet ovat pääsääntöisesti voimassa kesän yli. Lomia voi – tilanteen huomioiden – pitää normaalisti, ja on yhä mahdollista pitää myös puolikas päivä lomaa. Lomarahan vaihto vapaaksi on suositeltavaa, ja osa-aikatyöhön voi siirtyä lyhyelläkin varoitusajalla ja myös lyhyeksi ajaksi. Alle 7 päivän (5 työpäivää) sairauspoissaoloon riittää toistaiseksi ilmoitus esihenkilölle. Rekrytoitavat haastatellaan etänä ja akateemisiin rekrytointeihin liittyvät vierailut suositellaan siirrettäväksi tai erityisen tarpeen vaatiessa toteutettavaksi etäyhteyksillä. Työsuhdetta ei voi aloittaa etätyönä ulkomailta.   

Matkustus 

Tällä hetkellä emme matkusta työmatkalle kotimaassa tai ulkomailla hallituksen suositusten ja karanteenimääräysten vuoksi. Ulkomaankomennuksia ei voi aloittaa, ennen kuin vakuutusyhtiöt alkavat uudelleen myöntää komennusvakuutuksia.  

Kampuksen palvelut 

Kampuksen palvelut jatkuvat pääsääntöisesti etänä, mutta joitakin palveluita laajennetaan vaiheittain. Oppimiskeskuksen kirjastopalveluja laajennetaan viimeistään 25.5. alkaen:

 • Asiakaspalvelu on avoinna klo 10–14. 
 • Noutopalvelua laajennetaan myös ulkopuolisille asiakkaille. 
 • Uusia kirjastokortteja tehdään välttämättömien aineistojen lainaamista varten. 
 • Aulaan perustetaan lukupaikka opinnäytetöiden lukemista varten.  
 • Myös opiskelijapalveluiden keskitetty palvelupiste toimii Oppimiskeskuksessa.  

IT-palveluiden palvelupiste on auki Väreessä ti–ke klo 9–12 ja Kandidaattikeskuksessa to–pe klo 9–12. Postin toiminta jatkuu nykyisellään. Kampusravintoloiden avaamisesta 1.6. alkaen odotetaan vielä maan hallitukselta tarkempia ohjeita.  

Yksityiskohtaisemmat sisäiset ohjeet ja linjaukset löytyvät verkkosivulta https://www.aalto.fi/fi/aalto-yliopisto/sisaisia-koronavirukseen-liittyvia-ohjeita


Kriisinhallintaryhmä (CMT)
Aalto-yliopisto 

Aalto-yliopiston ohjeista vastaa kriisinhallintaryhmä, jota johtaa rehtori ja jonka jäseniä ovat turvallisuuspäällikkö ja viestintäjohtaja. Ryhmä seuraa koronavirustilannetta, pitää tiivistä yhteyttä viranomaisiin ja linjaa yliopiston toimenpiteet. Kriisinhallintaryhmä hyödyntää Suomen viranomaisten ja asiantuntijoiden tilannearvioita. 

Title: Koronavirukseen liittyvää tietoa 7.5.
Sent: Thu 7.5.2020
To: Aalto Students, Aalto Staff
From: Aalto University

 Lue viesti

Opiskelu ja työskentely jatkuvat pääosin etänä kesän yli

Hyvät aaltolaiset,

Koronapandemia ja sen perusteella maaliskuun puolessa välissä asetetut rajoitukset vaativat merkittäviä toimintamallin muutoksia myös yliopistoilta. Aallossa siirtyminen etätyöhön ja -opiskeluun on kuitenkin sujunut hienosti tiukassa aikataulussa. Yhteisömme on suoriutunut hämmästyttävän hyvin muutoksen vaatimasta valtavasta työmäärästä. Lämmin kiitos kaikille yhteistyöstä ja vastuunkannosta.

Maanantaina 4.5. Suomen hallitus kertoi koronakriisin hallinnan strategiastaan ja rajoitusten vaiheittaisesta purkamisesta. Yliopistojen kannalta merkittävimpiä linjauksia olivat suositus etätöiden jatkamisesta kesän yli ja etäopintojen jatkosta kevätlukukauden ajan. Hallitus myös linjasi, että kokoontumisrajoitus nousee kesäkuun alusta kymmenestä 50 henkilöön. Hallituksen linjauksissa muistutetaan edelleen riittävistä turvaetäisyyksistä ja suojautumista sekä altistusketjujen jäljitettävyydestä. Epidemiatilanne ei ole ohi, ja asiantuntija-arvioissa esitetään erilaisia skenaarioita, joihin myös yliopistojen on varauduttava. 

Aalto-yliopisto on päivittänyt linjauksiaan kampuksella työskentelystä ja opiskelusta. Uudet linjaukset tulevat voimaan torstaina 14.5. Linjauksia voidaan tarkastella uudelleen pandemiatilanteen muuttuessa tai viranomaisten ohjeistusten niin vaatiessa. Nykyiset linjaukset ja ohjeet ovat voimassa 13.5. saakka https://www.aalto.fi/fi/aalto-yliopisto/tietoa-koronaviruksesta (jos linkki ei aukea, kopioi osoite selaimeen).

Etätyöt ja kampuksella työskentely

Hallituksen ohjeistuksen mukaisesti jatkamme pääosin etätyöskentelyä kevään ja kesän ajan. Tarkastelemme etätyöohjeistusta uudelleen 31.7. mennessä. Yliopiston henkilökunnalle kampuksella työskentely on kuitenkin 14.5. alkaen tarpeen vaatiessa mahdollista. Jotta voimme varmistaa turvallisen työskentelyn, pyydämme henkilöstöä ilmoittamaan kampuksella työskentelystään osoitteeseen access@aalto.fi kampukselle saapumistaan edeltävään päivään klo 16 mennessä. Viestissä tulee ilmetä henkilön nimi, yksikkö, käyntiaikataulu ja tila, johon saapuu työskentelemään. Viestin lähettäjä saa vastauksena kuittauksen viestin vastaanottamisesta. Erillistä esihenkilön lupaa kampuksen tiloissa käymiseen ei 14.5. alkaen enää tarvita. 

Käyntiaikoja kampuksen tiloissa voidaan joutua sovittamaan niin, että varmistetaan riittävät turvaetäisyydet ja vältetään ennakoimattomat kohtaamiset. Sellaisina aikoina, jolloin samoihin tiloihin on odotettavissa paljon ihmisiä, priorisoidaan akateemista työtä, mm. valintakokeita ja sellaisia tukitoimintoja, joita tarvitaan kampuksella näiden tueksi. Esimerkiksi laboratorioiden ja työpajojen osalta suositellaan, että tilojen käyttöä suunnitellaan etukäteen yksikkökohtaisesti (laitokset jne.) esim. hyödyntäen sopivaa varausmenettelyä. Tällaisten tilojen turvallisuusmenettelyjä pilotoidaan parhaillaan, minkä pohjalta annetaan tarkemmat ohjeet tilojen käytön suunnitteluun ensi viikon aikana. 

Jos kampuksella työskentely ei ole välttämätöntä, suosittelemme edelleen työskentelemään etänä. 

Opetus ja opiskelu

Jatkamme pääosin etäopetusta ja -opiskelua kevään ja kesän ajan. Tarkastelemme ohjeistusta uudelleen 31.7. mennessä. Opinnäytteisiin liittyvät työt ja pienten osallistujamäärien tentit voidaan toteuttaa kampuksella korkeakoulun päätöksellä 14.5. alkaen ilmoittamalla asiasta access@aalto.fi -sähköpostiosoitteeseen. Näissä tilanteissa on varmistettava riittävä turvallisuustaso ja tarpeelliset tukipalvelut. Selvitämme lisäksi lähiopetusta vaativien kurssien, kuten paja- ja laboratoriotöiden toteuttamista loppukevään ja kesän aikana. Kevätperiodin suuret tenttitilaisuudet järjestetään etänä. Kesän ja syksyn järjestelyjen yksityiskohdista tiedotetaan pikimmiten. 

Vierailijoiden vastaanotto

Suosittelemme aiemman ohjeistuksen mukaisesti, että vieraita ei toistaiseksi oteta kampuksella vastaan, vaan järjestetään tapaamiset mahdollisuuksien mukaan etänä. Jos vieraiden vastaanotto kampuksella on välttämätöntä, pyydämme vierailusta vastaavaa ilmoittamaan henkilömäärän, tilan ja vierailun ajankohdan vierailua edeltävään päivään klo 16 mennessä osoitteeseen access@aalto.fi. Viestin lähettäjä saa vastauksena kuittauksen viestin vastaanottamisesta.

“Juuri nyt tärkeimpiä tehtäviämme on varmistaa yliopiston toimintaedellytykset tässä haastavassa tilanteessa. Samaan aikaan meidän on kuitenkin katsottava tulevaisuuteen: miten voimme auttaa yhteiskuntaa pääsemään yli tästä vaikeasta kriisistä entistä vahvempana ja miten voimme rakentaa kestävämpää tulevaisuutta. Selviämme tästä ajasta yhdessä toimien ja toisiamme tukien”, sanoo rehtori Ilkka Niemelä.

Annamme lisätietoja jatkotoimenpiteistä ensi viikolla (viikko 20). 

Kriisinhallintaryhmä (CMT)
Aalto-yliopisto  

Aalto-yliopiston ohjeista vastaa kriisinhallintaryhmä, johon kuuluvat rehtori, turvallisuuspäällikkö ja viestintäjohtaja, ja tarvittaessa muita yliopiston avainhenkilöitä. Ryhmä seuraa koronavirustilannetta, pitää tiivistä yhteyttä viranomaisiin ja linjaa yliopiston toimenpiteet. Kriisinhallintaryhmä hyödyntää Suomen viranomaisten ja asiantuntijoiden tilannearvioita.

Title: Koronavirukseen liittyvää tietoa 5.5.
Sent: Tue 5.5.2020
To: Aalto Students, Aalto Staff
From: Aalto University

 Lue viesti

Hyvät aaltolaiset,

Aalto-yliopisto valmistelee parhaillaan koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi tehtyjen rajoitusten asteittaista ja osittaista purkamista Suomen hallituksen 4.5. antamien linjausten pohjalta. 

Yliopiston nykyiset ohjeet etätöistä, etäopiskelusta ja kampuksen käytöstä ovat voimassa 13.5. saakka https://www.aalto.fi/fi/aalto-yliopisto/tietoa-koronaviruksesta (jos linkki ei aukea, kopioi osoite selaimeen).

”Olemme huomioineet hallituksen linjaukset ja valmistelemme nyt, miten yliopiston kampuksella olevia toimintoja käynnistetään viranomaisten antamien ohjeiden pohjalta hallitusti, osittain ja asteittain varmistaen samalla, ettei yhteisömme terveys ja turvallisuus vaarannu”, sanoo Aalto-yliopiston rehtori Ilkka Niemelä

Tällä viikolla (19) muun muassa pilotoidaan suojajärjestelyjä, jotta toiminnan rajoitusten asteittainen purkaminen kampuksella voidaan tehdä turvallisesti. 

Annamme lisätietoa jatkotoimenpiteistä kuluvan viikon (19) aikana.  

Kriisinhallintaryhmä (CMT) 
Aalto-yliopisto  

Aalto-yliopiston ohjeista vastaa kriisinhallintaryhmä, johon kuuluvat rehtori, turvallisuuspäällikkö ja viestintäjohtaja, ja tarvittaessa muita yliopiston avainhenkilöitä. Ryhmä seuraa koronavirustilannetta, pitää tiivistä yhteyttä viranomaisiin ja linjaa yliopiston toimenpiteet. Kriisinhallintaryhmä hyödyntää Suomen viranomaisten ja asiantuntijoiden tilannearvioita.

Title: Päivitettyä tietoa – etäopetus ja -työskentely jatkuu 13.5. saakka
Sent: Tue 31.3.2020
To: Aalto Students, Aalto Staff
From: Aalto University

 Lue viesti

Päivitettyä tietoa etäopetus ja -työskentely jatkuu 13.5. saakka 
 
Hyvä aaltolainen,    

Aalto-yliopisto jatkaa Suomen hallituksen linjausten mukaisesti etäopetusta 13.5.2020 saakka. Myös etätyöskentelyä jatketaan 13.5.2020 asti. Päätöksellä haluamme tehdä kaikkemme aaltolaisten terveyden ja turvallisuuden varmistamiseksi ja koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi. 

Opiskelijoille yliopisto pyrkii järjestämään kevään tentit mahdollisuuksien mukaan etäyhteydellä mm. MyCourses-järjestelmän kautta. Säännöllisesti päivitettävät tiedot tenttien järjestelyistä löytyvät osoitteesta: https://into.aalto.fi/pages/viewpage.action?pageId=28417017 . 

Viime päivinä Aalto-yliopiston työntekijät ovat saaneet lukuisia huijausviestejä ja -puheluita. Olethan varovainen. Tarkempaa tietoa ja ohjeita osoitteessa: https://www.aalto.fi/fi/uutiset/tietojen-kalastelua-sahkopostilla-ja-huijauspuheluita-aalto-yliopistossa  (jos linkki ei aukea, kopioi osoite selaimeen).

Aallon koronavirukseen liittyvät ohjeet kokonaisuudessaan sekä linkki usein kysyttyihin kysymyksiin on koottu verkkosivulle https://www.aalto.fi/fi/aalto-yliopisto/tietoa-koronaviruksesta. Päivitämme tietoja jatkuvasti, ja sivulta löytyy myös linkkejä mm. viranomaislähteisiin. 

Julkaisemme myös aiheeseen liittyviä uutisia verkkosivuillamme. Jos et löydä vastauksia kysymyksiisi julkaistusta aineistosta, voit lähettää kysymyksesi sähköpostitse osoitteeseen corona.information@aalto.fi

Kriisinhallintaryhmä (CMT)   
Aalto-yliopisto     


Aalto-yliopiston ohjeista vastaa kriisinhallintaryhmä, jota johtaa rehtori ja jonka jäseniä ovat turvallisuuspäällikkö ja viestintäjohtaja. Ryhmän työhön osallistuu tarvittaessa muita yliopiston avainhenkilöitä. Ryhmä seuraa koronavirustilannetta, pitää tiivistä yhteyttä viranomaisiin ja linjaa yliopiston toimenpiteet. Kriisinhallintaryhmä hyödyntää Suomen viranomaisten ja asiantuntijoiden tilannearvioita.          

Title: Päivitettyä koronavirukseen liittyvää tietoa 17.3.
Sent: Tue 17.3.2020
To: Aalto Students, Aalto Staff
From: Aalto University

 Lue viesti

Tarkennettua tietoa koronaviruksen vaikutuksista Aalto-yliopiston toimintaan 

Hyvä aaltolainen,   

Aalto-yliopisto siirtyy Suomen hallituksen antamien linjausten mukaisesti etäopetukseen. Tilamme ovat poissa opetuskäytöstä 13.4.2020 saakka. Aiemman linjauksemme perusteella olemme jo siirtyneet etätöihin. 

Tutkimustoiminta jatkuu etätyönä. Viranomaisen (AVI) ohjeiden mukaan yliopiston tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan käytössä olevia tiloja voidaan kuitenkin käyttää erityisesti kriittisillä tutkimuksen aloilla.

Myös joitakin muita ohjeita on päivitetty. Alla on yhteenveto tällä hetkellä voimassa olevista ohjeista, joita kaikkien aaltolaisten edellytetään noudattavan. Uudet asiat ovat lihavoituina.

Ohjeet erityisesti TUTKIMUKSEEN:  

 • Tutkimustoiminta jatkuu etätyönä. 
 • Viranomaisen (AVI) ohjeiden mukaan yliopiston tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan käytössä olevia tiloja voidaan kuitenkin käyttää erityisesti kriittisillä tutkimuksen aloilla.
 • Kriittisten tutkimusalojen osalta ota yhteyttä korkeakoulusi dekaaniin.

Ohjeet erityisesti KOMITEOIDEN JA NEUVOSTOJEN KOKOUKSIIN: 

 • Joudumme tarkentamaan ohjeita akateemisten komiteoiden ja koulutusneuvostojen kokouksista sekä tenure track -prosesseista. Ohjeita valmistellaan parhaillaan. 

Ohjeet erityisesti OPETUKSEEN JA OPISKELUUN:   

 • Kaikki lähiopetus keskeytetään 17.3.–13.4.2020. Suunniteltu etäopetus ja verkkotentit toteutetaan suunnitelman mukaan.   
 • Yliopiston tilat eivät ole opiskelijoiden käytössä 17.3. klo 20 jälkeen.  
 • Yhteenveto opiskelun tukipalveluista ja opiskelijoiden opintotuesta löytyy Intosta. 
 • Opetushenkilöstö valmistautuu parhaillaan ottamaan kursseillaan käyttöön vaihtoehtoisia opetus- ja arviointiratkaisuja. Opetuksen järjestämisessä voi esiintyä häiriöitä tällä ja ensi viikolla. Toivomme kärsivällisyyttä. 
 • Opetushenkilökunnalle on tarjolla apua online-opetukseen osoitteessa opit.aalto.fi. Tarjolla on myös rajoitetusti AV-tukipalveluita kampuksella, tukipyynnöt IT Service Deskiin (servicedesk@aalto.fi). 
 • Tenttiaikataulut todennäköisesti muuttuvat opetusjärjestelyiden vuoksi. Yksityiskohtaisempaa tietoa tarjotaan pikimmiten.
 • Tietoa kurssien järjestelyistä ja arvioinneista on tarjolla kurssikohtaisesti MyCourses-palvelussa.   

 Ohjeet erityisesti HENKILÖSTÖLLE:   

 • Ohjeita etätyöhön löytyy osoitteessa https://www.aalto.fi/fi/palvelut/etatyoohjeet-koronavirustilanteisiin (jos linkki ei aukea, kopioi osoite selaimeen). Lisäohjeita (esim. virtuaalisen tiimin johtamiseen) tarjotaan pikimmiten. 
 • Yliopiston tilojen ovet toimivat vain kulkutunnisteella. Ota mukaan kulkutunniste.  
 • Työskentele etänä, ellei toiminnan turvaaminen tai työtehtävä vaadi läsnäoloa. Ole yhteydessä esihenkilöösi sopiaksesi tarkemmin järjestelyistä.   
 • Jos sairautesi kestää enintään 7 päivää (5 työpäivää), voit olla sairauslomalla ilmoittamalla asiasta esihenkilöllesi. Pidemmissä sairauksissa ole yhteydessä työterveyteen.   

Ohjeet KAIKILLE: 

 • Ota huomioon, että suurin osa kampuksen ravintoloista  voi olla suljettuna.      
 • Jos sinulla on vakavia oireita,  ole puhelimitse yhteydessä työterveyshuoltoon, opiskelijaterveydenhuoltoon, terveyskeskukseen, terveydenhuollon päivystykseen tai matkavakuutuksen tiedoissa mainittuun infonumeroon.   
 • Hyödynnä online-työkaluja (esim. Teams) mahdollisuuksien mukaan.     
 • IT-tuessa ja -järjestelmissä voi olla ruuhkaa lähipäivinä. Tuki pyrkii turvaamaan ensisijaisesti opetuksen ja kriittisen toiminnan. Ole kärsivällinen ja etsi tietoa ja tukea ensisijaisesti verkon kautta https://www.aalto.fi/en/it-help (jos linkki ei aukea, kopioi osoite selaimeen).
 • Ulkomaille ei toistaiseksi matkusteta työ- tai opiskeluasioissa. Vältä kaikkea matkustamista myös kotimaassa. Siirrä matkoihin liittyvät tapaamiset tuonnemmaksi tai järjestä ne etäyhteyksillä.   
 • Pese kädet usein ja kunnolla. Älä kättele. Hyvä käsihygienia on parhaita keinoja estää viruksen tarttuminen ja leviäminen.    

Aalto-yliopiston ohjeet kokonaisuudessaan sekä linkki usein kysyttyihin kysymyksiin on koottu verkkosivulle https://www.aalto.fi/fi/aalto-yliopisto/tietoa-koronaviruksesta (jos linkki ei aukea, kopioi osoite selaimeen). Päivitämme tietoja jatkuvasti, ja sivulta löytyy myös linkkejä viranomaislähteisiin. Julkaisemme myös aiheeseen liittyviä uutisia verkkosivuillamme. Jos et löydä vastauksia kysymyksiisi julkaistusta aineistosta, voit lähettää kysymyksesi sähköpostitse osoitteeseen corona.information@aalto.fi.

Kriisinhallintaryhmä (CMT)  
Aalto-yliopisto    
  

Aalto-yliopiston ohjeista vastaa kriisinhallintaryhmä, jota johtaa rehtori ja jonka jäseniä ovat turvallisuuspäällikkö ja viestintäjohtaja. Ryhmän työhön osallistuu tarvittaessa muita yliopiston avainhenkilöitä. Ryhmä seuraa koronavirustilannetta, pitää tiivistä yhteyttä viranomaisiin ja linjaa yliopiston toimenpiteet. Kriisinhallintaryhmä hyödyntää Suomen viranomaisten ja asiantuntijoiden tilannearvioita.    

Title: Päivitettyä koronavirukseen liittyvää tietoa 16.3.
Sent: Tue 16.3.2020
To: Aalto Students, Aalto Staff
From: Aalto University

 Lue viesti

Hyvä aaltolainen,  

Aalto-yliopisto keskeyttää kaiken lähiopetuksen 17.3.–13.4.2020 

Suomen hallitus on 16.3. linjannut toimenpiteitä koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi. Näiden linjausten pohjalta Aalto-yliopisto keskeyttää kaiken lähiopetuksen 17.3.13.4.2020. Tarkennamme ohjeistustamme pikimmiten. Yliopiston tilojen käyttöön liittyvistä järjestelyistä tiedotetaan lisää tiistaina 17.3. 

Yliopisto valmistautuu etäopetuksen ja muiden vaihtoehtoisten opetustapojen kattavaan käyttöön. Jo suunniteltu etäopetus ja verkkotentit toteutetaan suunnitelman mukaan. Opetuksen järjestelyissä voi esiintyä häiriöitä. Tenttijärjestelyistä tiedotetaan pikimmiten.  

Alla on yhteenveto tällä hetkellä voimassa olevista ohjeista, joita kaikkien aaltolaisten edellytetään noudattavan. Uudet asiat ovat lihavoituina.  

Ohjeet erityisesti OPETUKSEEN JA OPISKELUUN:  

 • Opetuksen järjestämisessä voi esiintyä häiriöitä. Kaikki lähiopetus keskeytetään 17.3.–13.4.2020. Tenttijärjestelyistä tiedotetaan pikimmiten. Jo suunniteltu etäopetus ja verkkotentit toteutetaan suunnitelman mukaan. 
 • Opiskelijoita pyydetään noutamaan etäopiskeluun tarvitsemansa materiaali kampukselta tiistaihin 17.3. klo 20 mennessä. Ota mukaan kulkutunniste. 
 • Seuraa tietoja kurssiesi järjestelyistä MyCourses- ja Into-palveluista.  
 • Verkko-opetuksen tukipalveluista on koottu tietoa osoitteessa opit.aalto.fi (englanniksi).

Ohjeet erityisesti HENKILÖSTÖLLE:  

 • Yliopiston toimitilojen käyttöön liittyvistä järjestelyistä tiedotetaan tiistaina 17.3. henkilöstölle.   
 • Yliopiston tilojen ovet toimivat tiistaiaamusta 17.3. alkaen vain kulkutunnisteella. Ota mukaan kulkutunniste. 
 • Työskentele etänä, ellei toiminnan turvaaminen tai työtehtävä vaadi läsnäoloa. Ole yhteydessä esihenkilöösi sopiaksesi tarkemmin järjestelyistä.  
 • Jos sairautesi kestää enintään 7 päivää (5 työpäivää), voit olla sairauslomalla ilmoittamalla asiasta esihenkilöllesi. Pidemmissä sairauksissa ole yhteydessä työterveyteen.  

Ohjeet KAIKILLE:

 • Ota huomioon, että osa kampuksen ravintoloista voi olla suljettuna.     
 • Jos sinulla on vakavia oireita, ole puhelimitse yhteydessä työterveyshuoltoon, opiskelijaterveydenhuoltoon, terveyskeskukseen, terveydenhuollon päivystykseen tai matkavakuutuksen tiedoissa mainittuun infonumeroon.  
 • Hyödynnä online-työkaluja (esim. Teams) mahdollisuuksien mukaan.    
 • IT-tuessa ja -järjestelmissä voi olla ruuhkaa lähipäivinä. Tuki pyrkii turvaamaan ensisijaisesti opetuksen ja kriittisen toiminnan. Ole kärsivällinen ja etsi tietoa ja tukea ensisijaisesti verkon kautta. https://www.aalto.fi/en/it-help (jos linkki ei aukea, kopioi osoite selaimeen).  
 • Ulkomaille ei toistaiseksi matkusteta työ- tai opiskeluasioissa. Vältä kaikkea matkustamista myös kotimaassa. Siirrä matkoihin liittyvät tapaamiset tuonnemmaksi tai järjestä ne etäyhteyksillä.   
 • Pese kädet usein ja kunnolla. Älä kättele. Hyvä käsihygienia on parhaita keinoja estää viruksen tarttuminen ja leviäminen.  

Aalto-yliopiston ohjeet kokonaisuudessaan sekä linkki usein kysyttyihin kysymyksiin on koottu verkkosivulle https://www.aalto.fi/fi/aalto-yliopisto/tietoa-koronaviruksesta (jos linkki ei aukea, kopioi osoite selaimeen). Päivitämme tietoja jatkuvasti, ja sivulta löytyy myös linkkejä viranomaislähteisiin. Julkaisemme myös aiheeseen liittyviä uutisia verkkosivuillamme. Jos et löydä vastauksia kysymyksiisi julkaistusta aineistosta, voit lähettää kysymyksesi sähköpostitse osoitteeseen corona.information@aalto.fi.     


Kriisinhallintaryhmä (CMT) 
Aalto-yliopisto   

Aalto-yliopiston ohjeista vastaa kriisinhallintaryhmä, jota johtaa rehtori ja jonka jäseniä ovat turvallisuuspäällikkö ja viestintäjohtaja. Ryhmän työhön osallistuu tarvittaessa muita yliopiston avainhenkilöitä. Ryhmä seuraa koronavirustilannetta, pitää tiivistä yhteyttä viranomaisiin ja linjaa yliopiston toimenpiteet. Kriisinhallintaryhmä hyödyntää Suomen viranomaisten ja asiantuntijoiden tilannearvioita.   

Title: Koronavirukseen liittyvää tietoa 13.3.
Sent: Fri 13.3.2020
To: Aalto Students, Aalto Staff
From: Aalto University

 Lue viesti

Hyvä aaltolainen 
Aalto-yliopisto on tarkentanut koronavirukseen liittyvää ohjeistusta*.   

Päivityksiä 13.3. Opetus, etäopiskelu ja etätyö

Aalto-yliopisto siirtyy etäopetukseen mahdollisimman laajasti. Ensi vaiheessa etäopetukseen siirrytään ainakin kaikissa yli 30 hengen opetustilaisuuksissa, ja myös pienemmissä mahdollisuuksien mukaan. Samalla valmistaudutaan siihen, että lähitulevaisuudessa jouduttaisiin luopumaan kokonaan lähiopetuksesta.

Muutos toteutetaan ensi viikon (viikko 12) aikana, jotta uusille järjestelyille on kohtuullinen valmistautumisaika. Tämä tarkoittaa sitä, että ensi viikolla opetuksen järjestämisessä voi esiintyä häiriöitä. Tenttien järjestelyistä ja valintakokeista tulee lisätietoa lähiaikoina.

Viikolla 12 siirrymme lähtökohtaisesti etätyöhön, ellei toiminnan turvaaminen tai työtehtävä vaadi läsnäoloa työpaikalla. Toiminnan jatkuvuuden turvaamiseksi pyydämme odottamaan tarkempia ohjeita tästä asiasta.

Kampuksella työskentely järjestetään niin, että riittävä etäisyys sosiaalisessa kanssakäymisessä toteutuu. Tätä tukee myös se, että kampuksella on jatkossa normaalia vähemmän ihmisiä. Pääsääntöisesti yli 30 läsnä olevan henkilön sisäiset tilaisuudet järjestetään etäyhteyksillä (esim. Teams), siirretään tuonnemmaksi tai perutaan. Hyödynnämme online-työkaluja kaikessa työskentelyssä mahdollisuuksien mukaan.

Pyydämme myös opiskelijoita käyttämään harkiten yhteisiä, avoimia opiskelutiloja kampuksella.

Yhteenveto tällä hetkellä voimassa olevista ohjeista, joita kaikkien aaltolaisten edellytetään noudattavan:  

 • Pese kädet usein ja kunnolla. Älä kättele. Hyvä käsihygienia on parhaita keinoja estää viruksen tarttuminen ja leviäminen. 
 • Pidä riittävä etäisyys kaikessa sosiaalisessa kanssakäymisessä.  
 • Jos sinulla on flunssan, influenssan tai muun tarttuvan taudin oireita, pysy kotona.  
 • Jos epäilet, että olet saanut tartunnan, ole välittömästi puhelimitse yhteydessä työterveyshuoltoon, opiskelijaterveydenhuoltoon, omaan terveyskeskukseen, terveydenhuollon päivystykseen tai matkavakuutuksen tiedoissa mainittuun infonumeroon. 
 • Etäopetukseen siirrytään ainakin kaikissa yli 30 hengen opetustilanteissa, muissa mahdollisuuksien mukaan.
 • Työskentele etänä, ellei toiminnan turvaaminen tai työtehtävä vaadi läsnäoloa.
 • Järjestä lähtökohtaisesti yli 30 henkilön sisäiset tilaisuudet etäyhteyksillä, siirrä tai peruuta ne.
 • Hyödynnä online-työkaluja (esim. Teams) mahdollisuuksien mukaan.  
 • Käytä yhteisiä, avoimia opiskelutiloja kampuksella harkiten.
 • Ulkomaille ei toistaiseksi matkusteta työ- tai opiskeluasioissa. Vältä kaikkea matkustamista myös kotimaassa. Siirrä matkoihin liittyvät tapaamiset tuonnemmaksi tai järjestä ne etäyhteyksillä. 
 • Älä ota vastaan vieraita tai järjestä tapahtumia ennen 31.5.2020. Peruuta sovitut vierailut ja tapahtumat, joissa on Aallon ulkopuolisia henkilöitä.  
 • Jos palaat työ-, opinto- tai lomamatkalta ulkomailta, työskentele ja opiskele etänä 14 vuorokauden ajan. Ole näissä tapauksissa yhteydessä esimieheesi, kurssin vastuuopettajaan tai korkeakoulusi opintopalveluun sopiaksesi tämän ajan erityisjärjestelyistä.  

Ohjeet perustuvat uusimpaan tilannearvioon, jossa on huomioitu covid-19-koronaviruksen julistaminen maailmanlaajuiseksi pandemiaksi, asiantuntijanäkemykset kansallisesta tilanteesta ja tuoreimmat viranomaisohjeet. Aalto-yliopistossa ei ole yhtään covid-19-tapausta.  

Tarkemmat ohjeet opiskelijoille, opettajille ja esimiehille lähetetään mahdollisimman pian.

Aalto-yliopiston ohjeet kokonaisuudessaan sekä linkki usein kysyttyihin kysymyksiin on koottu verkkosivulle https://www.aalto.fi/fi/aalto-yliopisto/tietoa-koronaviruksesta (jos linkki ei aukea, kopioi osoite selaimeen). Päivitämme tietoja jatkuvasti, ja sivulta löytyy myös linkkejä viranomaislähteisiin. Julkaisemme myös aiheeseen liittyviä uutisia verkkosivuillamme. Jos et löydä vastauksia kysymyksiisi julkaistusta aineistosta, voit lähettää kysymyksesi sähköpostitse osoitteeseen corona.information@aalto.fi.   

 Kriisinhallintaryhmä (CMT), Aalto-yliopisto 

*Aalto-yliopiston ohjeista vastaa kriisinhallintaryhmä, johon kuuluvat rehtori, turvallisuuspäällikkö ja viestintäjohtaja, ja tarvittaessa muita yliopiston avainhenkilöitä. Ryhmä seuraa koronavirustilannetta, pitää tiivistä yhteyttä viranomaisiin ja linjaa yliopiston toimenpiteet. Kriisinhallintaryhmä hyödyntää Suomen viranomaisten ja asiantuntijoiden tilannearvioita.  

Title: For students abroad: Aalto's updated guidelines
Sent: Fri 13.3.2020
To: Aalto University students currently studying or doing internships abroad
From: Learning Services/International Relations

 Read the message

Dear students, 

This message is for all Aalto University students who are currently studying or doing internships abroad, are planning to leave for studies or internships abroad this spring, or have recently returned to Finland.

Aalto University has updated its guidance regarding the coronavirus COVID-19. We urge you to return to Finland or your home country as soon as possible. If needed, Aalto University supports financially your travel from your current university or internship town to Helsinki, or alternatively, to your home country.   

Those returning from a trip abroad are to work or study from home for 14 days following the trip. You can find further information on the updated guidance and general instructions on https://www.aalto.fi/en/aalto-university/information-on-coronavirus (in English) or https://www.aalto.fi/fi/aalto-yliopisto/tietoa-koronaviruksesta (in Finnish).  

Some further clarifications: 

 • Aalto’s guidance covers both students and personnel, because Aalto wishes to take care of the safety of its students the same way it takes care of the safety of its personnel.
 • The university does not have an employer’s “right to direct” over students. According to the waiver (“Waiver and responsibility for students going abroad”) signed by each student before leaving for exchange, the final decision to leave the country and return to Finland/home country will be left up to the student, even in case of emergency. https://into.aalto.fi/pages/viewpage.action?pageId=327942&preview=/327942/4858864/Exchange_waiver_FI_EN_2016.pdf  
 • Regarding reimbursement of return tickets (to Helsinki or student’s home country), euro limits per country will be informed later. You can get more information from your exchange coordinator. 

You are requested to inform your exchange coordinator by 20.03.2020 whether you return to Finland / to your home country or whether you decide to stay abroad.

We are very sorry for this regrettable situation. If possible, we suggest that you continue your studies online from Finland. In case you need further advice, please contact your exchange coordinator. You may also contact our personnel for discussion. 

   

With warm regards, 

Eija Zitting, Head of Learning Services
Kirsi Kettula, Head of International Relations

Title: Koronavirukseen liittyvää tietoa 12.3.
Sent:
Thu 12.3.2020
To: Aalto Students, Aalto Staff
From: Aalto University

 Lue viesti

Hyvä aaltolainen  

Aalto-yliopisto on tarkentanut koronavirukseen liittyvää ohjeistusta*.  

Yhteenveto tällä hetkellä voimassa olevista ohjeista, joita kaikkien aaltolaisten edellytetään noudattavan: 

 • Pese kädet usein ja kunnolla. Älä kättele. Hyvä käsihygienia on parhaita keinoja estää viruksen tarttuminen ja leviäminen.
 • Pidä riittävä etäisyys kaikessa sosiaalisessa kanssakäymisessä.
 • Jos sinulla on flunssan, influenssan tai muun tarttuvan taudin oireita, pysy kotona.
 • Jos epäilet, että olet saanut tartunnan, ole välittömästi puhelimitse yhteydessä työterveyshuoltoon, opiskelijaterveydenhuoltoon, omaan terveyskeskukseen, terveydenhuollon päivystykseen tai matkavakuutuksen tiedoissa mainittuun infonumeroon.
 • Ulkomaille ei toistaiseksi matkusteta työ- tai opiskeluasioissa. Vältä kaikkea matkustamista myös kotimaassa. Siirrä matkoihin liittyvät tapaamiset tuonnemmaksi tai järjestä ne etäyhteyksillä.
 • Älä ota vastaan vieraita tai järjestä tapahtumia ennen 31.5.2020. Peruuta sovitut vierailut ja tapahtumat, joissa on Aallon ulkopuolisia henkilöitä.
 • Jos palaat työ- tai lomamatkalta ulkomailta, työskentele ja opiskele etänä 14 vuorokauden ajan. Ole näissä tapauksissa yhteydessä esimieheesi, kurssin vastuuopettajaan tai korkeakoulusi opintopalveluun sopiaksesi tämän ajan erityisjärjestelyistä.
 • Valtakunnallisten linjausten mukaisesti opetus jatkuu. Valmistaudumme parhaillaan etäopetuksen määrän lisäämiseen. Tästä ohjeistetaan pikimmiten.
 • Myös etätyöhön liittyviä ohjeita tarkennetaan ensi tilassa. Hyödynnä online-työkaluja (esim. Teams) mahdollisuuksien mukaan.

Ohjeet perustuvat uusimpaan tilannearvioon, jossa on huomioitu se, että WHO on julistanut covid-19-koronaviruksen maailmanlaajuiseksi pandemiaksi ja asiantuntijanäkemyksiin kansallisesta tilanteesta sekä tuoreimpiin viranomaisohjeisiin. Aalto-yliopistossa ei ole yhtään covid-19-tautitapausta. 

Yllä olevissa ohjeissa yliopisto on tarkentanut linjauksia matkoista ja vierailuista. Ulkomaille ei matkusteta. Jos palaat ulkomailta työ-, opiskelu- tai lomamatkalta, edellytetään 14 päivän etätyöskentelyä ja/tai -opiskelua. Vältä kaikkea matkustamista myös kotimaassa. Vieraita ei oteta vastaan Aalto-yliopistoon ennen 31.5.2020. Tämä tarkoittaa, että emme tällä aikavälillä järjestä tilaisuuksia tai tapahtumia, joihin osallistuu Aallon ulkopuolisia henkilöitä. Tilaisuuksien järjestämiseen liittyvä ohjeistus löytyy osoitteesta https://www.aalto.fi/fi/aalto-yliopisto/koronavirukseen-liittyvia-ohjeita-tilaisuuksien-ja-konferenssien-jarjestajille (jos linkki ei aukea, kopioi osoite selaimeen). 

Aalto-yliopiston ohjeet kokonaisuudessaan sekä linkki usein kysyttyihin kysymyksiin on koottu verkkosivulle https://www.aalto.fi/fi/aalto-yliopisto/tietoa-koronaviruksesta (jos linkki ei aukea, kopioi osoite selaimeen). Päivitämme tietoja jatkuvasti, ja sivulta löytyy myös linkkejä viranomaislähteisiin. Julkaisemme myös aiheeseen liittyviä uutisia verkkosivuillamme. Jos et löydä vastauksia kysymyksiisi julkaistusta aineistosta, voit lähettää kysymyksesi sähköpostitse osoitteeseen corona.information@aalto.fi.  

 Seija Piiponniemi-Lahti, turvallisuuspäällikkö, Aalto-yliopisto  

*Aalto-yliopiston ohjeista vastaa kriisinhallintaryhmä, johon kuuluvat rehtori, turvallisuuspäällikkö ja viestintäjohtaja, ja tarvittaessa muita yliopiston avainhenkilöitä. Ryhmä seuraa koronavirustilannetta, pitää tiivistä yhteyttä viranomaisiin ja linjaa yliopiston toimenpiteet. Kriisinhallintaryhmä hyödyntää Suomen viranomaisten ja asiantuntijoiden tilannearvioita.

Title: Koronavirukseen liittyvää tietoa 11.3.
Sent:
Wed 11.3.2020
To: Aalto Students, Aalto Staff
From: Aalto University

 Lue viesti

Hyvä Aaltolainen

Aalto-yliopiston kriisinhallintaryhmä, jonka jäseniä ovat rehtori, turvallisuuspäällikkö ja viestintäjohtaja, seuraa koronavirustilannetta, pitää tiivistä yhteyttä viranomaisiin ja linjaa yliopiston toimenpiteet. Kriisinhallintaryhmä toimii Suomen viranomaisten ja asiantuntijoiden tilannearvioiden perusteella. Yliopiston linjaukset on koottu aalto.fi-sivuille https://www.aalto.fi/fi/aalto-yliopisto/tietoa-koronaviruksesta (jos linkki ei aukea, kopioi osoite selaimeen) ja muutokset niihin viestitään myös sähköpostilla kaikille Aallon työntekijöille ja opiskelijoille. 

Valitettavasti yhteisössämme on jaettu myös yksikkökohtaisia linjauksia. Kaikkien aaltolaisten odotetaan noudattavan yliopiston linjauksia, jotka perustuvat parhaaseen saatavilla olevaan tilannetietoon. Kriisinhallintaryhmä pyrkii samalla parantamaan ohjeistusten koordinaatiota, jotta erillisiä ohjeita ei yksiköissä laadita.

Tällä hetkellä Aalto-yliopisto pyrkii jatkamaan opetuksen ja tutkimuksen arkea mahdollisimman normaalisti annettujen ohjeistusten puitteissa. Samalla varaudumme virustilanteen mahdolliseen muuttumiseen sellaiseksi, että esimerkiksi opetusta tai tilaisuuksien järjestämistä jouduttaisiin rajoittamaan. Muuttuviin opetustilanteisiin varautumiseksi opetushenkilökunnalle lähetetään erillinen viesti sähköpostitse. Tilaisuuksien järjestämiseen liittyvä tämänhetkinen ohjeistus löytyy osoitteesta https://www.aalto.fi/fi/aalto-yliopisto/koronavirukseen-liittyvia-ohjeita-tilaisuuksien-ja-konferenssien-jarjestajille (jos linkki ei aukea, kopioi osoite selaimeen).  

Muistutamme yhteisöä seuraavista linjauksista:

Muistathan, että hyvä käsihygienia on ensisijaisen tärkeää, ja tästä syystä emme myöskään kättele.

Vältetään kaikkea matkustamista työ- tai opiskeluasioissa kotimaahan ja ulkomaille. Matkustamiseen liittyvät tapaamiset siirretään tuonnemmaksi tai järjestetään mahdollisuuksien mukaan etäyhteyksillä. 

Epidemia-alueelta palaavien tulee tehdä etätyötä ja -opiskelua 14 vuorokauden ajan. Ole näissä tapauksissa yhteydessä esimieheesi, kurssin vastuuopettajaan tai korkeakoulusi opintopalveluun. Epidemia-alueelta tulevia vierailijoita ei toistaiseksi vastaanoteta Aalto-yliopistoon. 

Jos epäilet, että olet saanut tartunnan, ole välittömästi puhelimitse yhteydessä työterveyshuoltoon, opiskelijaterveydenhuoltoon, omaan terveyskeskukseen, terveydenhuollon päivystykseen tai matkavakuutuksen tiedoissa mainittuun info-numeroon. Älä tule sairaana yliopistolle. 

Aalto-yliopiston ohjeet kokonaisuudessaan sekä usein kysytyt kysymykset on koottu verkkosivulle https://www.aalto.fi/fi/aalto-yliopisto/tietoa-koronaviruksesta (jos linkki ei aukea, kopioi osoite selaimeen). Päivitämme tietoja jatkuvasti, ja sivulta löytyy myös linkkejä viranomaislähteisiin. Julkaisemme myös aiheeseen liittyviä uutisia verkkosivuillamme. Jos et löydä vastauksia kysymyksiisi julkaistusta aineistosta, voit lähettää kysymyksesi sähköpostitse osoitteeseen corona.information@aalto.fi.  

Seija Piiponniemi-Lahti, turvallisuuspäällikkö, Aalto-yliopisto 

Title: Koronavirukseen liittyvää tietoa
Sent:
Fri 6.3.2020
To: Aalto Students, Aalto Staff
From: Aalto University

 Lue viesti

Hyvä aaltolainen

Eri puolilla maailmaa on todettu alkuvuonna keuhkokuumetapauksia, joiden aiheuttajaksi on tunnistettu uusi koronavirus (covid-19). Aalto-yliopisto toimii normaalisti ja seuraa tilanteen kehittymistä ja viranomaisten antamia ohjeita.

Aalto-yliopiston henkilöstön tai opiskelijoiden ei tule matkustaa epidemia-alueille Manner-Kiinaan, Etelä-Koreaan, Italiaan tai Iraniin. Aaltolaisten matkat epidemia-alueille perutaan viruksen vuoksi. Epidemia-alueelta palaavien tulee tehdä etätyötä ja -opiskelua 14 vuorokauden ajan. Ole näissä tapauksissa yhteydessä esimieheesi, kurssin vastuuopettajaan tai korkeakoulusi opintopalveluun. Epidemia-alueelta tulevia vierailijoita ei toistaiseksi vastaanoteta Aalto-yliopistoon.

Jos epäilet, että olet saanut tartunnan, ole välittömästi puhelimitse yhteydessä työterveyshuoltoon, opiskelijaterveydenhuoltoon, omaan terveyskeskukseen, terveydenhuollon päivystykseen tai matkavakuutuksen tiedoissa mainittuun info-numeroon. Tämän lisäksi henkilöstöä pyydetään ilmoittamaan epäilystä oman yksikön HR-palveluihin sekä sähköpostitse osoitteeseen corona.information@aalto.fi. Jos olet opiskelija ja ollut epäilystäsi yhteydessä terveydenhuoltoon, lähetä viesti osoitteeseen corona.information@aalto.fi.

Aalto-yliopiston omat ohjeet sekä usein kysytyt kysymykset on koottu verkkosivulle https://www.aalto.fi/fi/aalto-yliopisto/tietoa-koronaviruksesta (jos linkki ei aukea, kopioi osoite selaimeen). Päivitämme tietoja jatkuvasti, ja sivulta löytyy myös linkkejä viranomaislähteisiin. Julkaisemme myös aiheeseen liittyviä uutisia verkkosivuillamme. Jos et löydä vastauksia kysymyksiisi julkaistusta aineistosta, voit lähettää kysymyksesi sähköpostitse osoitteeseen corona.information@aalto.fi.

Muistathan, että hyvä käsihygienia on ensisijaisen tärkeää, ja tästä syystä emme myöskään kättele.

Mikäli tilanne niin vaatii, Aalto-yliopistolla on valmius tavoittaa sekä henkilöstö että opiskelijat joukkotekstiviestillä nopeasti pian käyttöön otettavan järjestelmän avulla. Tekstiviesti tulee poikkeustilanteessa lähettäjältä Aalto ja vakavammassa tilanteessa lähettäjältä Aalto SOS.


Seija Piiponniemi-Lahti, turvallisuuspäällikkö, Aalto-yliopisto