Tule kuuntelemaan kiinnostavia seikkoja kalleimmasta pääomastasi: Aalto-yliopiston uusi luentosarja Aivoaakkoset esittelee modernia ihmisaivojen tutkimusta huippuosaajien voimin.

Minkä nuorena oppii sen vanhana taitaa, aivot ja mieli kehdosta hautaan. Voidaanko ajatuksia lukea? - Entä kirjoittaa, kopioida tai tallentaa? Puhe puuroutuu ja mieli järkkyy - aivojen ja mielen sairauksista ja hyvinvoinnista.

Näihin, sekä moniin muihin kysymyksiin ja aiheisiin perehdytään kurssilla joka alkaa syyskuussa 2013. Luennoilla ei kompastella turhiin detaljeihin, vaan kuulijoille tarjotaan alasta riippumatta näkemys modernista ihmisaivojen tutkimuksesta ja sen yhteyksistä tekniikkaan, lääketieteeseen, psykologiaan, sosiologiaan, ja taiteeseen. Esitietoja ei vaadita ja kurssin ideoineet Perustieteiden korkeakoulun professorit Riitta Hari ja Mikko Sams toivovatkin, että luennot houkuttelevat paikalle runsain määrin sekä opiskelijoita, henkilöstöä, että suurta yleisöä. Luennot ovat osa Aalto-yliopiston kandidaattitason perusopetusta (BECS-C3001, 4op).

Kurssista vastaa Lääketieteellisen tekniikan ja laskennallisen tieteen laitos (BECS) sekä O.V. Lounasmaa -laboratorion aivotutkimusyksikko (BRU), yhdessä Aalto Brain Centren (ABC) kanssa. Opettajina toimivat Aalto-yliopiston omat tutkijat sekä mm. Helsingin yliopiston aivotutkijat. Päivitetty tieto kurssista löytyy Noppa-sivuilta: https://noppa.aalto.fi/noppa/kurssi/becs-c3001/etusivu

Luennot pidetään keskiviikkoisin klo 15:15-17 Otaniemessä. Ensimmäinen luento 11.9. F-talon auditoriossa. Katuosoite Otakaari 3, Espoo. Tervetuloa!

Ohjelma

11.9. Riitta Hari: Aivojen vuosikymmeneltä mielen vuosituhannelle. Mukana myös seitsemän salaisuutta aivoista.

18.9. Synnöve Carlson: Minkä nuorena oppii sen vanhana taitaa. Aivot ja mieli kehdosta hautaan.

25.9. Iiro Jääskeläinen: Mitä tapahtuu aivoissasi kun näet neidon pulassa valkokankaalla?

2.10. Risto Ilmoniemi: Voidaanko ajatuksia lukea? --Entä kirjoittaa, kopioida tai tallentaa? Reaktioajoista uusiin kuvantamismenetelmiin, sähköshokeista moderneihin aivotahdistimiin.

9.10. Tuukka Raij: Puhe puuroutuu ja mieli järkkyy. Aivojen ja mielen sairauksista ja hyvinvoinnista

16.10. Enrico Glerean: Ihmisaivot verkostuvat

30.10. Elvira Brattico: Musiikin maagisuus

6.11. Harri Piitulainen: Lihakset liikuttavat maailmaa

13.11. Riitta Salmelin: Mitä sinä oikein sanoit? Miten kielellinen viestintä onnistuu tai sitten ei.

20.11. Lauri Nummenmaa: Toi punastui:) Tunteet ja niiden säätely

27.11. Pertti Panula:  Pillerillä pirteäksi. Aivojen toiminnallista kemiaa ja riippuvuuksia.

4.12. Lauri Parkkonen ja Juha Silvanto: Missä tietoisuus luuraa?

11.12. Kaikki opettajat: Loppukeskustelu

aalto.fi/brain_mind_master

http://www.brain-mind.fi/bam.html