På svenska | In English

Sivua päivitetty 18.6.2020

Tälle sivulle kootaan koronavirukseen liittyviä, erityisesti opiskelua koskevia kysymyksiä ja vastauksia.

Opetus- ja tenttijärjestelyt

Opetus ja opiskelu kampuksella syksyllä 2020 (päivitetty 18.6.2020)

Miten erityistilanteissa joustetaan (esim. pienet lapset kotona, opiskelu mahdotonta tiettyyn aikaan)?  

 • Ymmärrämme etäopiskelun haasteet hyvin, ja opiskeluun pyritään järjestämään joustoa. Yliopisto suosittelee opettajia tallentamaan kurssien luennot, jotta niitä olisi mahdollista katsoa myös jälkikäteen. Voit kysyä tätä mahdollisuutta kurssisi opettajalta. Myös kurssitöiden palautusajoissa joustetaan mahdollisuuksien mukaan.  

Muutetaanko kurssien arviointiasteikkoja koronatilanteen takia hyväksytty-hylätty asteikolle? Miten mahdollisten uusintasuoritusten kanssa toimitaan? 

 • Pääsääntöisesti kurssien arvosteluasteikot pysyvät ennallaan. Kevään kurssien osalta on mahdollista muuttaa kurssin arvosteluasteikkoa 1-5 -asteikosta hyväksytty/ hylätty -asteikkoon korkeakoulun päätöksellä. Tämä on poikkeusjärjestely koronapandemian ajan 31.7.2020 asti. Jos opiskelija suorittaa kurssin uusintatentin syyslukukaudella 2020, noudatetaan opetussuunnitelmassa vahvistettua asteikkoa eli 1-5 -asteikkoa ja tällöin arvosana annetaan tällä asteikolla. Numeroasteikko ajaa yli hyväksytty/hylätty -arvosteluasteikon, eikä opiskelija voi valita, kumpaa arvosanaa hän käyttää.  

Terveys ja hyvinvointi

Kenen kanssa voin keskustella huolistani? 

Epäilen tai pelkään koronavirustartuntaa. Mistä löydän lisätietoa?

Mistä löydän englanninkielistä lisätietoa Suomen julkisesta terveydenhuollosta koronavirusepidemian aikaan?

Opintojen viivästyminen

Miten opintotuelleni käy, jos opintojeni suorittaminen viivästyy tässä tilanteessa? 

 • Opetusta pyritään järjestämään normaalissa aikataulussa etäopintoina. Kela on kuitenkin myös tiedottanut, että opintotukisäännökset mahdollistavat koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen huomioimisen opintotuen enimmäisajoissa ja opintojen riittävässä edistymisessä. Seuraa Kelan omaa tiedotusta asiasta: https://www.kela.fi/korona#Ajankohtaiset%20tiedotteet

Opintoni viivästyvät pandemian aiheuttamien opetusjärjestelymuutosten takia. Miten se huomioidaan lisäaikahakemuksissa? (päivitetty 17.4.)

 • Pandemian takia tehdyistä opetusjärjestelyistä kevätlukukaudella 2020 on voinut koitua viivästyksiä opiskelijoiden opintojen etenemiseen. Valtioneuvoston väliaikaisia rajoituksia koskevien asetusten (VnA 126/2020 ja VnA 191/2020) mukaisesti tämä huomioidaan lisäaikaa koskevissa päätöksissä.
  Lue lisää

Tilat ja palvelut

Ks. Opiskelijoiden ohje kampuksen käyttöön (20.5.2020)

Toimivatko opiskelijoiden palvelupisteet normaalisti?  

 • Yliopiston tilat eivät ole opiskelijoiden käytössä 13.5.2020 saakka. Yhteenveto opiskelun tukipalveluista ja opiskelijoiden opintotuesta löytyy Intossa.  
 • Opiskelijoiden palvelupisteet (Starting Point!, hakijapalvelut, Avoin yliopisto, korkeakoulut, Harald Herlin -oppimiskeskus ja Starting Point of Wellbeing) siirtyvät toistaiseksi toimintamalliin, jossa kasvokkaista asiakaspalvelua ei järjestetä, vaan asiointi tapahtuu puhelimitse tai palveluosoitteiden kautta. Aallon ulkopuolisten palveluntarjoajien osalta menetellään palvelun tarjoavan organisaation periaatteiden mukaisesti. Lisäksi ohjeistetaan erikseen erikoistilanteet, esimerkiksi valintoihin liittyvien ennakkotehtävien palauttaminen. 

Voinko päästä työskentelemään yliopiston tiloihin (pajaan, laboratorioon tai työhuoneeseeni) tai tekemään ryhmätöitä?  

 • Yliopiston ollessa suljettuna opiskelijoille ei ikävä kyllä voida antaa pääsyä pajoihin, laboratorioihin tai työhuoneisiin. Kurssit pyritään järjestämään siten, että ne olisivat suoritettavissa etäopiskeluna. Tilojen käyttö on mahdollista sitten, kun epidemia helpottaa. Seuraamalla yliopiston tiedotusta saat tietoa tilojen avautumisesta.   

Miten erityistiloja vaativa opetus (työpajat, labrat, jne.) järjestetään? 

 • Opettaja antaa lisätietoa kurssin MyCourses -sivun kautta. Pyritään mahdollisuuksien mukaan järjestämään etätyöskentelyllä.

Miten ARTSin kursseihin liittyvä välinelainaus toimii?

Missä voin tulostaa opintoihin liittyviä tiedostoja yliopiston ollessa suljettu?  

 • Tulostaminen on poikkeusjärjestelyillä mahdollista yliopiston opiskelijoille. Palvelu on maksuton. Tilaathan vain ehdottoman tarpeellista opintoihisi liittyvää materiaalia! Tulosteet voidaan toimittaa postitse tai noutopisteen kautta. Suosittelemme tilaamaan tulosteet postitse, mutta varaudu kummassakin toimitusvaihtoehdossa vähintään 2-3 arkipäivän viiveeseen. Lue lisää >>
  (päivitetetty 28.4.2020)
 • Monet yksityiset toimijat järjestävät tulostuspalveluita myös epidemian aikana. Esimerkiksi Unigrafia tarjoaa tulostuspalvelun myös kotiintoimitettuna. Unigrafian ja muiden yksityisten palveluiden käyttäminen on kuitenkin opiskelijalle maksullista. 

Kirjastopalvelut

Miten voin lainata kirjoja/materiaalia kirjastosta?

 • Oppimiskeskus aloitti noutopiste-palvelun torstaina 26.3. Voit varata haluamasi hyllyssä olevan kirjan Aalto-Finnassa https://aalto.finna.fi/. Oppimiskeskuksen henkilökunta hakee kirjan hyllystä, lainaa sen sinulle valmiiksi ja lähettää tästä ilmoituksen. Ota puhelimitse yhteyttä Oppimiskeskukseen p. 050-316 1011 ja sovi noutoaika, joka voi olla välillä ma-pe klo 10-14. Noutopaikka on Harald Herlin -oppimiskeskuksen pääovella, Otaniementie 9. Tulet paikalle sovittuna aikana, tunnistaudut näyttämällä henkilöllisyystodistuksesi ja saat kirjan valmiiksi kassiin pakattuna, ilman kontaktia palveluhenkilökuntaan. Kirjat voi palauttaa kahvilan viereisen oven (Otaniementien puolella) palautusluukusta kaikkina vuorokaudenaikoina. Lisätietoja: oppimiskeskus@aalto.fi  

Miten pääsen lukemaan opinnäytteitä, kun Oppimiskeskus on suljettu?  

 • Jos haluat päästä tutkimaan opinnäytteitä, löydät niiden tiedot Aaltodoc-opinnäyteportaalista https://aaltodoc.aalto.fi/. Jotkin opinnäytteet ovat saman tien luettavissa Aaltodocissa pdf-tiedostoina. Jos pdf-tiedostoa ei ole, voit pyytää sen itsellesi lähettämällä postia osoitteeseen oppimiskeskus@aalto.fi. Lähetämme sen sinulle sähköpostin liitteenä, jos se vain on hallussamme.
 • Arkistoituja opinnäytteitä, joista on olemassa vain painettu versio, voi tulla rajoitetusti lukemaan Oppimiskeskukseen. Lisätietoja: https://libguides.aalto.fi/lainauspalvelut/poikkeusaika (päivitetty 3.6.2020)

Vaihto-opiskelu

Minut on valittu vaihtoon syksylle 2020. Voinko lähteä vaihtoon? (päivitetty 16.6.2020)

 • Aalto-yliopisto suosittelee syksyn 2020 vaihto-opiskelun suorittamista virtuaalisena (etäopiskeluna), mikäli kohdeyliopisto sen mahdollistaa. Lopullinen päätös vaihtokohteeseen lähtemisestä jää kuitenkin opiskelijalle. Lisätietoja

Minulle on maksettu vaihto-apurahan ensimmäinen osa, enkä ole päässyt lähtemään. Pitääkö apuraha palauttaa?   

 • Vaihto-opiskelun jo maksettua apurahaa ei tarvitse palauttaa. Sillä voi kattaa jo syntyneitä kustannuksia. Apurahan toista osaa ei kuitenkaan makseta.   

Aloittelin vaihtojaksoa, jonka jouduin keskeyttämään. Vaihto-yliopistoni ei lähtökohtaisesti järjestä etäopiskelua. Mitä teen?   

 • Voit ilmoittautua Aallon eli kotiyliopiston kursseille. Oppimispalvelujen henkilökunta auttaa tarvittaessa ilmoittautumisessa. Vaikka opiskelet kursseja Aallossa, vaihto-opiskeluun myönnettyä apurahaa ei peritä takaisin.   

Entä jos vaihdossa aloitetut kurssit jäävät vaihtokohteessa kesken?   

 • Jos et voi viimeistellä vaihtokohteessa aloitettua kurssia etäopiskeluna, lähtökohtaisesti haemme ratkaisuja, jolla hankittu osaaminen voidaan todentaa ja lukea hyväksi täällä Aallossa. 

Olen Aallossa vaihdossa, mutta nyt kotiyliopistoni vaatii minua palaamaan. Järjestääkö Aalto etäsuoritusmahdollisuuden kursseille, jotka minulla jäävät kesken?   

 • Aalto-yliopisto keskeyttää kaiken lähiopetuksen 17.3.-13.5.2020. Seuraa MyCourses- ja Into-palveluja.  

Lähdin vaihtokohteesta muualle odottelemaan tilanteen asettumista. Korvataanko myös tämä matka?   

 • Matkatukea maksetaan Suomeen palaamista varten (tai kansainvälisen tutkinto-opiskelijan tapauksessa kotimaahan). Olemme halunneet tulla vastaan kustannuksissa, joita syntyy, kun paluuta joudutaan aikaistamaan huomioiden viranomaisohjeistus matkustuksesta.

Olen juuri nyt vaihdossa ulkomailla. Mitä minun pitäisi tehdä?    

 • Yleisohje on lähteä Suomeen tai kotimaahasi heti kun mahdollista. Aalto-yliopisto tukee tarpeen mukaan taloudellisesti matkaasi yliopistostasi Helsinkiin tai vaihtoehtoisesti kotimaahasi. Kun palaat ulkomailta, opiskele etänä 14 vuorokauden ajan. Ole näissä tapauksissa yhteydessä kurssin vastuuopettajaan tai korkeakoulusi oppimispalveluun sopiaksesi tämän ajan erityisjärjestelyistä.  

Lukuvuosimaksut

Olen lukuvuosimaksuvelvollinen opiskelija ja huolissani valmistumisesta. Mistä saan lisätietoa, miten koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne vaikuttaa tilanteeseeni?

Opiskelijavalinnat

Mistä löydän lisätietoa opiskelijavalintoihin liittyen?

IT-palvelut, ohjelmat ja etäkäyttö

Kuinka saan yliopiston koneilla olevia ohjelmistoja (esim. Aspen) käyttööni?

Opiskelussa tarvitsemani ohjelmat ovat liian raskaita käytössäni olevalle tietokoneelle. Miten saan käyttöön tehokkaamman tietokoneen?  

 • Virtuaaliympäristön vdi.aalto.fi (VDI, eli Virtual Desktop Infrastructure) avulla saat käyttöösi heikompitehoisellakin koneella Aallon työasemaympäristön. VDI:n kautta voit käyttää monia Aallon lisensoimia ohjelmia, mutta pystyt myös käyttämään raskaita ohjelmia, johon oman tietokoneesi kapasiteetti ei riitä.  Lisätietoa VDI:n käytöstä: aalto.fi/vdi tai ongelmatilanteissa sähköpostitse: servicedesk@aalto.fi.
 • Joitakin Windows-luokkakoneita voi käyttää etänä. Ohjeet luokkakoneiden etäkäyttöön: https://www.aalto.fi/fi/palvelut/windows-luokkakoneiden-etakaytto (päivitetty 8.6.2020)

Voiko Aalto-yliopisto lainata minulle tietokonetta siksi ajaksi, kun tietokoneluokissa ei voi työskennellä?  

 Voinko käyttää Adoben ohjelmistoja kotoa, kun en pääse kampukselle?  

Minua huolettaa Zoomin ja muiden etätyövälineiden tietoturva. Onko Zoomia turvallista käyttää?   

 • Aallon käyttämä Funet Miitti (Zoom) -palvelu eroaa yleisestä Zoom-palvelusta siten, että se toteutetaan yhteispohjoismaisesti noudattaen Suomen lakia ja eurooppalaista tietosuojasääntelyä. Aalto-yliopiston IT-palvelut on arvioinut käytön riittävän turvalliseksi, jos käyttäjä huolehtii ohjelmiston päivitysten ajantasaisuudesta. Lue lisää Aalto-yliopiston lausunnosta liittyen Zoomin tietoturvaan: https://www.aalto.fi/fi/uutiset/lausunto-zoomin-tietoturvasta  

Mistä löydän ohjeita Microsoft Teamsin käyttöön?