På svenska | In English

Jos tarvitset henkilökohtaisia opintojärjestelyjä opinnoissasi, toimi seuraavasti:

  1. Ota yhteyttä oman ohjelmasi oppimispalveluihin ja sovi tapaaminen.
  2. Tuo tapaamiseen lääkärin, psykologin tai jonkun muun asiantuntijan todistus.
  3. Tapaamisessa pohditaan, mitä järjestelyjä tarvitset.
  4. Saat lausunnon järjestelyistä.
  5. Voit näyttää lausunnon opettajalle ja tentin järjestäjälle, ja sopia järjestelyistäsi.
  6. Ongelmatilanteissa ole yhteydessä lausunnon antajaan.

Mitä ovat henkilökohtaiset opintojärjestelyt?

Opiskelija voi erityisin perustein hakea henkilökohtaisia opintojärjestelyjä. Perusteita järjestelyille voivat olla mm. kuulovamma, näkövamma tai muu aistivamma, lukihäiriö, paniikkihäiriö tai Asperger-oireyhtymä. Monenlaisista oppijoista löydät lisätietoa Monenlaiset oppijat -sivustosta.

Erityisjärjestelyjä tentissä voivat olla lisäajan saaminen (yleensä +1h), koekysymykset isolla fontilla, rauhallinen tila tai tietokoneen käyttö jne. Sinun kannattaa sopia tarvitsemistasi järjestelyistä heti kurssin alussa. Yksittäisten tenttien esim. uusintojen erityisjärjestelyistä tulee sopia ilmoittautumisajan puitteissa.

Saavutettavuus

Saavutettavuus tarkoittaa, että yliopisto on esteetön, terveellinen ja turvallinen yliopisto, jossa tutkimus, opetus ja palvelut ovat kaikkien saavutettavissa. Tälle sivulle on kerätty yliopiston saavutettavuuteen ja esteettömyyteen liittyviä asioita.

Esteettömästi vaihtoon

Vaihtoon lähtevä opiskelija voi tarvita esteettömyyspalveluita vamman, sairauden tai esimerkiksi oppimisvaikeuden takia. Yksilöllisten järjestelyjen tarkoituksena on tukea vaihtoon lähtijän opiskelua ja arjen sujumista: asumista, liikkumista, vapaa-ajan osallistumismahdollisuuksia, terveyttä ja hyvinvointia. Tuen tarve ja laatu vaihtelevat yksilöllisesti, samoin myös ratkaisut.

Eri toimijoiden tarjoamat tukimuodot