Suomeksi | In English

Här hittar du information om våra kurser (grupper, workshops och MyCourses-services) på svenska. Om du vill ha information om våra finskspråkiga kurser och material klicka på "Suomeksi".

Theses & Tomatoes 

Vad: Online peer-support skrivbubbla

När: Varje måndag kl. 10-11:30 5.9.-19.12.2022

Var: Zoom https://aalto.zoom.us/j/65199051815

(Meeting ID: 651 9905 1815)

Vem:  För dig som skriver din avhandling vid Aalto, oberoende nivå.

Känner du fastnad med din avhandlingen? Eller finns det svårt att skapa rutin? Kanske är du osäker vad du borde göra nästa eller hur börja ett nytt avsnitt? Känner du ensam när du jobbar med avhandlingen? Skulle du vilja jobba med andra studerande som är I densamma situationen? 

I skrivverkstaden hölls det först en kort presentation (15-30 min) och sedan jobbar studerandena med sina egna texter för 2 Pomodoros (25-30 min). Mellan Pomodoros har vi en paus. Ingen förhandsanmälan krävs. Det är bara att klicka in dig till zoom-träffen! 

Skrivbubblan är led av Aalto psykologen Henna Niiva (henna.niiva@aalto.fi). Den här skrivverkstaden hålls på engelska men du är välkommen att ställa frågor också på finska. Det är frivilligt att delta in diskussioner- du kan bara fortsätta jobba på din egen text.

Stress hör till livet, och få klarar sig igenom sina högskolestudier utan att uppleva stress åtminstone någon gång. Måttlig stress kan i bästa fall hjälpa oss att få saker gjorda och uppnå våra mål. Om stressen är på en lagom nivå räcker fritiden och en normal mängd sömn till för att vi ska återhämta oss. För en del studerande kan stressen vara långvarig eller nästintill kontinuerlig.

Det är viktigt att lägga märke till den egna stressnivån och hitta lämpliga sätt att återhämta sig med jämna mellanrum. Långvarig stress kan minska vårt välbefinnande på många olika sätt. Stress inverkar också ofta på hur studierna framskrider, och det finns ett samband mellan stark och långvarig stress och sämre studieframgång. Syftet med detta självstudiematerial är att ge dig verktyg för att upptäcka stress och främja din återhämtning.


Se följande:

https://mycourses.aalto.fi/course/view.php?id=26878

Välkommen till självstudiematerialet ”Från tanke till handling”


Börja med att tacka dig själv för att du har tagit detta steg och bestämt dig för att använda tid på att utveckla en viktig färdighet!

Att lära sig tidshantering och att använda kalender låter tråkigt och tröttsamt och placeras ofta i samma fack som att lägga upp sin vardagsekonomi. Varför lägga tid på att lära sig sådant? Låter detta bekant: ”Jag kan ju planera, men det är svårt att komma till skott!”, ”Visst planerar jag, men tiden räcker inte till för allt som borde göras!” I detta självstudiematerial går vi till botten med dessa två vanliga problem: för mycket att göra och svårigheter med att komma till skott.

Tidshantering handlar inte bara om att sköta förpliktelser, utan även om att få syn på vad du verkligen lägger din tid på och varför. I grunden ligger en viktig fråga, kanske den viktigaste för mänskligheten: till vad använder du din begränsade tid här på jorden? Kalendern säger mycket om vad du i verkligheten lägger tid på. Motsvarar innehållet i kalendern det du värdesätter och anser vara viktigt? För det dig mot någonting meningsfullt? Om inte, vad borde förändras?

Se följande:

https://mycourses.aalto.fi/course/view.php?id=26669


Paras hetki päivässä - Dagens bästa ögonblick - en psykologipodcast

Podcasten är för dig som är intresserad av psykologiska teman relaterade till studier och välbefinnande. Aaltos studie-, karriärvägledning- och doktorandpsykologer samt deras gäster diskuterar i lugn och ro t.ex. om distansarbete och effekter som coronpandemin har på studier – och ger viktiga råd för vardagen.

Podcasten finns på finska och på engelska (The Best Thing Today), och riktar sig till alla Aalto-studerande och anställda.

På finska:
https://www.aalto.fi/fi/podcastit/paras-hetki-paivassa-podcastit
På engelska: https://www.aalto.fi/en/podcasts/the-best-thing-today-podcast-series

Finns även på Spotify, Google Podcasts och Apple Podcasts.